Възпитаник на JA България - лауреат на Световната бизнес зала на славата

Възпитаник на JA България - лауреат на Световната бизнес зала на славата

Борис Колев е отличен в категорията на иноваторите, включваща предприемачи на възраст под 40 години, както и хора, които са фокусирани върху общностите и променят средата около себе си.

Борис Колев – възпитаник на JA България, бе отличен в една от категориите в Световната бизнес зала на славата, представена от JA Worldwide. Класацията включва значими предприемачи и бизнес лидери от последните два века – от изобретателя на сините дънки до съоснователя на една от водещите биотехнологични компании в света. Борис Колев е отличен в категорията на иноваторите, включваща предприемачи на възраст под 40 години, както и хора, които са фокусирани върху общностите и променят средата около себе си.

Борис Колев е роден в град Търговище и израснал в София. Присъединява се към JA България, когато е осми клас и участва в проекта „Учебна компания“. Неговата компания напредва бързо и печели награди, докато той е все още в гимназия и през 2005 г. е отличена с трето място в европейското издание на „Компания на годината“, организирано от JA Europe. Същата година, заедно със съучениците си поставя основата на студиото за уеб дизайн – JT Design, а през следващата учебна година създава - ForumsLeague – футболно първенство между интернет форумите, което и до днес е сред най-големите спортни състезания за любители в България. На 18 години Борис основава първата си истинска компания, заедно със своите JA приятели – агенция за маркетинг и връзки с обществеността, JT International. През 2007 г., BusinessWeek определя Борис като eдин от най-добрите млади предприемачи в Европа, а Forbes го нарежда в списъка „30 under 30” през 2013 г. През годините българинът работи по още проекти, един от които CSR България – национална бизнес мрежа за корпоративна-социална отговорност, която обединява стотици компании, неправителствени организации, медии и обществени организации, свързани с устойчивото развитие. Днес Борис е съосновател и инвеститор в серия от компании сферата на софтуера и технологиите, образованието, здравеопазването, околната среда и развитието човешкия капитал.

„Нещо много важно, което научих от моя опит в JA България – да си поставям големи цели. Дори и да не ги постигна, ще знам, че съм стигнал по-напред. Мотивиращо е да знаеш, че ако работиш усилено, успехът ще дойде“, споделя Борис Колев за времето, прекарано в JA България.

В Световната бизнес зала на славата на JA Worldwide, Борис е награден като Иноватор. Това е лицето, което трябва да е вдъхновител, пълен с енергия и да осъществява промяната и иновацията в името на глобалното благо. Другият отличен Иноватор е Аях Бдиер. Тя е разработила методология, насочена към децата за лесно разбиране и възприемане на технологиите и им помага да използват своя творчески заряд за осъществяване на идеи.

Другата категория на отличени предприемачи, е тази на Лидера. За Лидер се възприема професионалист на високо ниво, който е вдъхновение за останалите и допринася за развитието на бизнеса, с акцент върху подобряването на живота на останалите. Лидерът ръководи компании с голям обхват на отговорност, ресурси и таланти. В нея почетно място заемат Шейх Ханади би Насер Ал Тани - основател на Amwal, първата регулирана инвестиционна компания на Катар, която спомогна за развитието на стабилното икономическо и социално присъствие на Катар в арабския свят, както и Стайв Масиява - основателят на EcoCash, приложение, което е помогнало на Зимбабве да поддържа функционираща пазарна икономика - въпреки силния недостиг на хартиена валута - чрез обработка на 80% от peer-to-peer трансакции.

„Имаме зали на славата за атлети, за професионалисти от развлекателната индустрия, но имаме нужда от повече модели за подражание с разнообразие от произход, пол и география, за да вдъхновим младите хора с интерес към предприемачеството и бизнеса. Имаме нужда от млади хора в Близкия Изток, Азия, Африка, Централна и Източна Европа, Южна Америка и други региони на света, които са слабо представени, за да се виждат като бъдещи световни бизнес лидери. Нашата визия бе да оживим историите на бизнес лидерите и иноваторите чрез създаване на дигитален експонат, който е наистина глобален по своя обхват. Световната бизнес зала на славата предоставя вдъхновение на младите хора, докато развиват предприемачески начин на мислене и започват да изграждат своя първи бизнес", споделя Ашееш Адвани, изпълнителен директор на JA Worldwide.

От 1975 до 2009 г. Световната бизнес зала на славата е отличила 247 лауреата. Някои от тях са основатели на успешни компании, други са били главни изпълнителни директори, пионери в индустрията, издатели. Всеки демонстрира силна ангажираност към своите общности, както на локално, така и на глобално ниво, и всеки от тях е вдъхновявал младите хора, подготвящи се за професионален старт, реализация и предприемачество.

*на снимката от ляво надясно: Малвина Илиева, Борис Колев, Теодосий Теодосиев, Милена Стойчева
*на снимката от ляво надясно: Малвина Илиева, Борис Колев, Теодосий Теодосиев, Милена Стойчева

За JA Worldwide

Като една от най-големите НПО в света, обслужваща младежта, JA Worldwide подготвя младите хора за заетост и предприемачество. В продължение на 100 години JA е ръководил обучение за готовност за работа, финансова грамотност и предприемачество. Ние създаваме пътища за заетост, създаване на работни места и финансов успех. Всяка година нашата мрежа от над 450 000 доброволци обслужва повече от 12 милиона студенти в над 100 страни. Посетете ни на jaworldwide.org.

Контакти:

Tere Stouffer

Global Head of Marketing & Communications, JA Worldwide

+1-212-641-0747tere.stouffer@jaworldwide.org

За JA Bulgaria:

Вече над 20 години JA Bulgaria е водеща нестопанска международна организация у нас, с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование от най-ранна възраст до университета. Портфолиото от образователни продукти и услуги включва програми в 3 тематични области: предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. JA използва т.нар. прогресивен или надграждащ предишните етапи модел на образование („от АБВ до PhD“), чрез който устойчиво се изгражда ключовата компетентност предприемчивост и инициативност. Образователната философия на JA се базира на методите на учене чрез правене и смесено обучение (blended learning) с използване на дигитализирано интерактивно съдържание и високи технологии. Бизнес моделът на организацията се отличава с тясно сътрудничество с бизнеса и хората от практиката, които участват в създаването и предоставянето на образователно съдържание, обучение и услуги, както и разработването на политики в областта на образованието и предприемачеството. Екипът на организацията вярва и работи за каузата „От предприемчиви хора към щастлива нация“. JA България е член на JA Worldwide и JA Europe и годишно достига до 30,000 ученици и студенти от 450 населени места в страната.

Контакти:

Васил Димитров

Мениджър Патньорства и Маркетинг, JA Bulgaria

тел. +359 879 635 690    

vassil.dimitrov@jabulgaria.org

JA_Worldwide_GlobalBusinessHallOfFame_en.docx 33 KB JAB_2020.jpg 1 MB JA_Worldwide_GlobalBusinessHallOfFame_bg.docx 38 KB Boris-Kolev.jpg 314 KB JA_MilenaStoycheva_BorisKolev.jpg 73 KB

 

относно MSL Sofia

MSL, част от Publicis Groupe, e една от най-големите мрежи за PR и интегрирани маркетингови комуникации в света. Агенцията се специализира в създаването на въздействащи PR кампании, за да постигне ефективни резултати за бизнеса и хората. Експертите в MSL са модерни комуникатори, които изграждат брандове и личности на утрешния ден, за да помогне на бизнеса на клиентите да бъде по-въздействащ. Страстта ни за PR развива това, което правим и искаме да постигнем в индустрията.

MSL Sofia е PR силата в Publicis Groupe България, една от водещите и най-големи групи на пазара.

MSL Sofia
бул.България 118, бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България