Viber и Prepodavame.bg в помощ на учители, родители и ученици, за по-ефективна комуникация и структуриран обучителен процес онлайн

Viber и Prepodavame.bg в помощ на учители, родители и ученици, за по-ефективна комуникация и структуриран обучителен процес онлайн

Какво ни завеща онлайн обучението и ролята на чат приложенията в новата хибридна учебна реалност

Въпреки че световните епидемични мерки са вече зад гърба ни, онлайн обучението прокара път за развитие на технологични възможности и нови практики в образователната система, които се очертава да играят ключова роля в новата хибридна реалност. В днешно време все повече учители планират учебния процес, създавайки дигитално съдържание и използвайки иновативни методи на преподаване. По този начин, те целят да увеличат ефективността на традиционното обучение паралелно с това да създават мотивация за черпене на знания. Едно доверено партньорство между учители, ученици и родители е жизнено важно за благосъстоянието на цялата образователна система. Приложенията за комуникация са средство, което им помага да осигурят едно допълнително ниво на качествено общуване между тях, но и да вдъхновят всички участници в образователния процес да постигат още по-впечатляващи академични резултати.

Предоставяйки дигиталните възможности на платформите за комуникация, Viber и Prepodavame.bg създадоха чатбот, който комбинира най-добрите практики от обучението офлайн и онлайн по един ефикасен, сигурен и достъпен начин,  с цел да подобри общуването между учители, ученици и родители.

Ефективната комуникация в дигитална обстановка е едно много комплексно и предизвикателно начинание, в което учителите играят главна роля за гладкото протичане на този процес. Според *проучване, проследяващо последиците от дигиталното обучението по време на учебната 2020/2021 г., има впечатляваща активност от страна на учителите в дейности, свързани с участието им в структуриран обучителен процес онлайн, в сравнение с предишни учебни години. За този период близо 60% от учителите са получили специална подготовка, свързана с планирането на учебните процеси, създаването на дигитално съдържание, използването на нова обучителна методология, осъществяването на качествени взаимоотношения с ученици и родители и повишаването на мотивацията при учениците.

Чатботът, в комбинация с безплатните материали, предоставени от Viber и Prepodavame.bg, е създаден изцяло в помощ на учители, родители и ученици, за да може всеки от тях ​ да вземе максимума от хибридното обучение. Чаботът показва на учителите и родителите методи, с които те могат да вдъхновят учениците да четат и да се развиват, да поставят цели на учениците, ​ да им дават обратна връзка, както и ясни инструкции и добре структурирани учебни материали за редовните активности в класната стая. Чатботът цели също да подкрепи родителите с информация и съвети за начините, по които те могат да помогнат на децата си при писането на домашни задания и справянето им с различни задачи и отговорност. Тази услуга ще придаде една нова, но изключително необходима структура на общуването ​ между учители и родители.

В чатбота могат да бъдат намерени разнообразие от образователни видеа, тестове и полезни съвети, които могат да бъдат изтеглени или снимани. Освен предоставяне на образователни материали, ботът постоянно ще информира учителите за полезни курсове и новости, благодарение на Prepodavame.bg.

„Viber се превърна в един от ключовите инструменти за комуникация, отнасяща се до учебните процеси в България и региона. Ние искаме да помогнем на хилядите учители, ученици и родители да се адаптират плавно и приятно към смесените видове учебни процеси, за да могат да постигнат максимална продуктивност в нашата обща мисия – качественото образование. Този курс е една от многото стъпки, които Viber предприема за да помогне на общността”, казва Атанас Райков, старши директор развитие, топ пазари в Rakuten Viber.
„Обучението в дигитална среда има своето бъдеще, защото начинът на учене на учениците се промени с годините. Viber е платформа, която те добре познават, а възможностите ѝ за използване за обучение – с цял клас, за отделни консултация, за асинхронно учене, за връзка с родители – са полезни и интуитивни, казва Преслава Байчева, учител по български език и литература, Prepodavame.bg.

Като част от кампанията за връщане в училище, Viber създаде и специален филтър, изцяло посветен на мисията да вдъхнови малките (и защо не - вече порасналите) да тестват своя правопис с помощта на AR (добавена реалност). Филтърът е наличен тук. За потребителите, които искат да направят ​ чата си по-пикантен, Viber предлага два пакета от стикери на тема учение”, специално предназначени да бъдат споделяни между съученици и родители.

През 2022 г. МОН също видя голямата полза, която Viber предоставя за подобряване на директната комуникация с широката публика, учителите, родителите и т.н. Това доведе до лансирането на официален канал на институцията в платформата.

*Проучване, проведено от Института за изследвания в образование


За Rakuten Viber

В Rakuten Viber свързваме хората, без значение кои са и откъде са. Нашите потребители по света имат достъп до разнообразие от функционалности като индивидуални съобщения, видео обаждания, групови чатове, актуализации и дискусии с техните любими марки и известни личности. Ние предоставяме на нашите потребители сигурна и свободна среда, където да споделят емоциите си.

Rakuten Viber е част от семейството на Rakuten Group, световен лидер в електронната търговия и финансовите услуги. Rakuten Viber е официален партньор на NBA Golden State Warriors за изпращане на съобщения и разговори.

1409_Viber and Prepodavame.bg Chatbot.docx 53 KB
Румяна Танчева Senior PR мениджър, MSL Sofia

 

 

относно MSL Sofia

MSL, част от Publicis Groupe, e една от най-големите мрежи за PR и интегрирани маркетингови комуникации в света. Агенцията се специализира в създаването на въздействащи PR кампании, за да постигне ефективни резултати за бизнеса и хората. Експертите в MSL са модерни комуникатори, които изграждат брандове и личности на утрешния ден, за да помогне на бизнеса на клиентите да бъде по-въздействащ. Страстта ни за PR развива това, което правим и искаме да постигнем в индустрията.

MSL Sofia е PR силата в Publicis Groupe България, една от водещите и най-големи групи на пазара.

MSL Sofia
бул.България 118, бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България