Viber е блокирал над 6 хиляди измамни профила в България за една година от ноември 2021 г.

Viber е блокирал над 6 хиляди измамни профила в България за една година от ноември 2021 г.

Компанията споделя ценни съвети как да се предпазите от злонамерени съобщения в платформата преди и след празниците

С идването на празничния сезон се покачва и броят на дигиталните измами в България. Спам съобщенията и измамите са често успешни, защото хората, които ги създават, знаят как да се възползват от нови технологии, за да убедят потребителите да споделят достъпа до своите данни.

Rakuten Viber обръща силно внимание на сигурността и безопасността на комуникацията на своите потребители. В допълнение към криптирането от край до край, съобщенията изпратени през Viber са защитени с разнообразие от функционалности.

Чрез блокиране на телефонен номер, потребителите индикират към анти-спам системата на Viber, че въпросният номер вероятно е източник на спам. Докладването на съобщение е по-директен начин за подаване на сигнал до Viber, че телефонният номер, от който е изпратено това съобщение е измамен. През последната година в България, Viber блокира над 6 хиляди профила, докладвани от потребители. Големият брой на блокирани спам профили се дължи на по-добрата осведоменост на потребителите, които маркират подобни профили като ,,спам”, както и на развитието на автоматичните системи за блокиране, прилагани от Viber.

През своята автоматизирана система, екипът на Viber често блокира профили, чиито създатели се представят за служители на банки, вериги магазини и други организации (дори обществени) или се опитват да достъпят лична или финансова информация от потребители. Алгоритъмът за разпознаване на спам се използва за засичане на нетипични активности в приложението на Viber и блокира подобни профили автоматично.

Обикновено, измамниците пишат или звънят на потребители от специално създадени за целта профили, използвайки фалшиви имена и аватари, за да се представят за официални представители на дадена организация, например. Това важи особено много за сфери като банкирането, телекомите и други.

Ако с вас се е свързал подозрителен профил, можете незабавно да маркирате номера на измамника като ,,спам” във Viber. За целта отворете комуникацията си с въпросния профил и изберете някоя от следните две опции: ,,Това е спам” или ,,Блокирай”. След определен брой оплаквания, този номер ще бъде блокиран във Viber и повече няма да може да притеснява нито вас, нито други потребители. Можете да изпратите и допълнителна информация по въпроса на Viber support.

Във Viber, всеки легитимен и проверен бизнес профил на бранд или организация има синя отметка, която потвърждава автентичността му.

Сигурността на потребителите е сред ключовите приоритети на Viber. Това е и причината от 2016-а година всички основни функционалности на приложението да са предпазени чрез автоматично криптиране от край до край, както в лични и групови чатове, така и в лични гласови и видео разговори, при споделяне на снимки и видеа, и във ​ всички свързани помежду си потребителски устройства. Това означава, че файловете са криптирани на устройството, от което се ​ изпраща съобщението, и декриптирани на това, на което се получава. Viber знае единствено за съществуването на връзка между телефонни номера, като приложението, нито трети лица имат достъп до размененото съдържание между потребителите.


За Rakuten Viber

В Rakuten Viber свързваме хората, без значение кои са и откъде са. Нашите потребители по света имат достъп до разнообразие от функционалности като индивидуални съобщения, видео обаждания, групови чатове, актуализации и дискусии с техните любими марки и известни личности. Ние предоставяме на нашите потребители сигурна и свободна среда, където да споделят емоциите си.

Rakuten Viber е част от семейството на RakutenGroup, световен лидер в електронната търговия и финансовите услуги. Rakuten Viber е официален партньор на NBA Golden State Warriors за изпращане на съобщения и разговори.

2112_Viber Since November 2021, Viber has blocked nearly 6 thousand fraudulent accounts in Bulgaria.docx 52 KB
Румяна Танчева Senior PR мениджър, MSL Sofia

 

 

 

относно MSL Sofia

MSL, част от Publicis Groupe, e една от най-големите мрежи за PR и интегрирани маркетингови комуникации в света. Агенцията се специализира в създаването на въздействащи PR кампании, за да постигне ефективни резултати за бизнеса и хората. Експертите в MSL са модерни комуникатори, които изграждат брандове и личности на утрешния ден, за да помогне на бизнеса на клиентите да бъде по-въздействащ. Страстта ни за PR развива това, което правим и искаме да постигнем в индустрията.

MSL Sofia е PR силата в Publicis Groupe България, една от водещите и най-големи групи на пазара.

MSL Sofia
бул.България 118, бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България