Стартира Viber бот за борба срещу домашното насилие в България

Стартира Viber бот за борба срещу домашното насилие в България

Фондация „Бъдеще перфектно” разработи бот във Viber за борба срещу домашното насилие в България на име „Силна“. Абонатите на чатбота могат да се осведомят за своите права, в случай че пострадат от насилие, какви са конкретните стъпки за подаване на молба за защита и къде да потърсят спешна медицинска помощ на територията на Столична община. „Силна” предоставя бърз достъп и контакти до денонощните телефонни линии и центрове в България за всички нуждаещи се от незабавна закрила.

Чатботът можеда бъде открит на адрес: https://chats.viber.com/silna или като се потърси „Силна”втърсачката на Viber за Android, iOS или десктоп.

 

Story image

„Силна” предоставя иобразователни материали за цикъла и формите на насилие,каква отговорност носи извършителя и какви действия би предприела полицията, след като бъде подаден сигнал за домашно насилие.

Проблемът с домашното насилие е особено изострен по време на пандемията от COVID-19. Преписките по сигнали за престъпления, свързани с домашно насилие в София, са се увеличили двойно през 2021 г. спрямо 2019 г., преди началото на пандемията, по данни на Софийската районна прокуратура. Трикратно се е увеличил и броят на досъдебните производства, наблюдавани и решени от Софийската районна прокуратура през първите 6 месеца от 2021 г. в сравнение със същия период на 2019 г.

 

Story image

Сигналите за домашно насилие са достигнали до 80 на ден в първите два месеца след‚ въвеждането на противоепидемичните мерки на 13 март 2020 г., по данни на Българския център за нестопанско право.

„Далеч не всички случаи на домашно насилие се докладват на органите на реда или това се случва едва когато има опасност за здравето и живота на пострадалите. Затова целим да помогнем на повече жени да защитят себе си преди да им се наложи да звънят на телефон 112. “Силна” образова жените за техните права и им вдъхва кураж, че могат да променят живота си към по-добро. Някои от тях се притесняват да разговарят със свои близки или да потърсят помощ по телефона. Тъй като ботът „Силна” е наличен денонощно във Viber, той представлява един дискретен канал за информация и комуникация”, посочва Андриан Георгиев, учредител на фондация „Бъдеще перфектно”.

Проектът “Силна” е финансиран от програма “Социални иновации” на Столична община.

​Фондация “Бъдеще перфектно” е учредена през 2020 година от Милена Едвиг и Андриан Георгиев, които имат дългогодишен опит в комуникационната индустрия. Мисията на фондацията е да разработва дигитални инструменти в помощ на неправителствени организации за защита на човешките права. Фондацията “Бъдеще перфектно” е разработчик и на
БОТкрепа - Viber бот за превенция на училищния тормоз.

0511_Silna Viber bot against domestic violence_press release.docx 25 KB
Румяна Танчева Senior PR мениджър, MSL Sofia

 

 

 

 

относно MSL Sofia

MSL, част от Publicis Groupe, e една от най-големите мрежи за PR и интегрирани маркетингови комуникации в света. Агенцията се специализира в създаването на въздействащи PR кампании, за да постигне ефективни резултати за бизнеса и хората. Експертите в MSL са модерни комуникатори, които изграждат брандове и личности на утрешния ден, за да помогне на бизнеса на клиентите да бъде по-въздействащ. Страстта ни за PR развива това, което правим и искаме да постигнем в индустрията.

MSL Sofia е PR силата в Publicis Groupe България, една от водещите и най-големи групи на пазара.

MSL Sofia
бул.България 118, бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България