От идея към реализация - 15 иновативни проекта са одобрени за съфинансиране от преакселераторска програма

От идея към реализация - 15 иновативни проекта са одобрени за съфинансиране от преакселераторска програма

В периода октомври 2020 г. – януари 2021 г. преакселераторът Beyond, съвместна програма на JA ​ България и The Edge: R&BD, инвестира ресурси в над 120 предварително подбрани студенти и млади професионалисти. През този период участниците имаха възможността да се запознаят с доказани методологии за създаване на иновации, да сформират екипи и да генерират идеи. В резултат на положените усилия бяха обособени 15 екипа от общо 38 участника, които ще преминат в следващата фаза на преакселератора, за да получат финансиране от организатора за тестването на идеите и създаване на прототипи.

Втората фаза е съсредоточена върху практиката. Екипите ще трябва да проучат потенциала на пазара, да проведат интервюта с потенциални клиенти и да тестват различни модификации на продукта или услугата. В следствие на събраната информация, ще трябва да създадат прототип на разработвания продукт или услуга, който да се доближава максимално до очакванията на пазара. ​ Разработването на прототип е една от най-трудните фази в стартиращите проекти. Една от главните причини е, че освен време и усилия, за разработката са нужни и средства. По тази причина през настоящия сезон на преакселераторската програма Beyond, организаторите ще удвоят сумата, която всеки от екипите ще събере за създаването на прототип на своя продукт.

Story image

Екипите от своя страна, събират различни суми в зависимост от мащабаи сложността на идеята, която искат да тестват. Тъй катоекипите разработват разнообразни продукти – от уреди за измерване на нивото на витамини в кръвта само с една капка кръв, през устройства за определяне замърсяването на въздуха, до образователна платформа в сферата на ресторантьорството, идеите могат да бъдат най-общо обособени към 4 индустрии – „Медицина и здравеопазване“, „Умни градове и общества“, „Кръгова икономика, устойчивост и суровини“ и „Образование“.

Освен получаването на ценни знанияи финансиране от страна на организатора, всеки екип ще има възможност да работи и с ментори - доказани предприемачи, мениджъри и експерти от страната и чужбина. Ролята на менторите е от ключово значениеза всеки стартиращ проект, тъй като те могат да помогнат на екипите да се развият по-бързо и ефективно посредством познаване на дадена индустрия, контакти и бизнес опит. Стандартно в началния етап на стартиращите проекти, ​ менторът предпазва компаниите от разхищаване на средства и тривиални грешки, които 90% от младите предприемачи допускат. ​ Ето защо екипът на Beyond прави прецизна селекция на менторите, с цел те да могат да добавят стойност към всеки проект и да бъдат максимално полезни на екипите.

В рамките на този сезон на програмата, 24 предприемачи и експерти с опит в сферата на технологиите, продажбите, правото, маркетинг, медицина, екология и други са поели ангажимент да се включат като ментори на избраните екипи. Голяма част от тях са хора със собствен практически опит, което е ценен пример за всеки млад предприемач.


​Големият финал на преакселератора Beyond ще се състои през юни, когато екипите ще представят своя прогрес и прототипи пред инвеститори. Те от своя страна могат да инвестират в екипите и да подпомогнат тяхната пазарна реализация.

 


Допълнителна информация:

Beyond е преакселератор на JA България и дъщерната й компания The Edge: R&BD. Екипът зад проекта има над 20 години опит в обучението по предприемачество и създаването на иновативни стартъп компании. ​ Организацията прилага модела на отворените иновации, създавайки мултидисциплинарни екипи от хора с различни опит и компетенции, които създават работещи прототипи (MVP) на идеите си. Зад организаторите седят партньори като Novartis, Citi Bank, EIT Raw Materials, ITA Group, Oracle Academy, Telelink.

Beyond 1.png 257 KB Beyond 2.png 678 KB Beyond PressRelease.docx 91 KB

 

 

относно MSL Sofia

MSL, част от Publicis Groupe, e една от най-големите мрежи за PR и интегрирани маркетингови комуникации в света. Агенцията се специализира в създаването на въздействащи PR кампании, за да постигне ефективни резултати за бизнеса и хората. Експертите в MSL са модерни комуникатори, които изграждат брандове и личности на утрешния ден, за да помогне на бизнеса на клиентите да бъде по-въздействащ. Страстта ни за PR развива това, което правим и искаме да постигнем в индустрията.

MSL Sofia е PR силата в Publicis Groupe България, една от водещите и най-големи групи на пазара.

MSL Sofia
бул.България 118, бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България