Класацията SEE TOP 100 за 2020 г. показва умерен спад в продажбите на най-големите компании в Югоизточна Европа, Dacia остава начело

Класацията SEE TOP 100 за 2020 г. показва умерен спад в продажбите на най-големите компании в Югоизточна Европа, Dacia остава начело

Петролните компании и автомобилните производители - традиционните лидери в класацията, са най-силно засегнати от Ковид кризата, докато търговците на дребно отбелязват двуцифрен ръст на приходите, възползвайки се от растящата популярност на електронната търговия

На фона на глобалния икономически спад, предизвикан от Ковид пандемията, общите приходи на 100-те най-големи компании в Югоизточна Европа (ЮИЕ) спадат със 7% до 120 млрд. евро през 2020 г., в сравнение с рекордно високите 129,3 млрд. евро, постигнати от топ 100 компаниите преди година. Това показват данните на 14-то издание на класацията SEE TOP 100, публикувана от SeeNews днес.

Докато спадът в приходите на най-големите компании в региона е едноцифрен, тяхната комбинирана печалба се свива с една четвърт до 3,5 милиарда евро, заличавайки тригодишен ръст в печалбите, според изследването на SeeNews.

SEE TOP 100 е годишна класация на най-големите компании в Югоизточна Европа по общ приход за фискалната година, приключила на 31 декември 2020 г. Проучването включва и класации на най-големите банки и най-големите застрахователи в региона. Повече за последното издание на SEE TOP 100 може да намерите тук.

Automobile Dacia, подразделение на френската Renault, е начело в класацията за седма поредна година, въпреки че приходите ѝ намаляват с 26% годишно до 3,8 млрд. евро. От гледна точка на печалбата нещата изглеждат още по-неблагоприятни, тъй като тя спада с повече от половина до 61 милиона евро. Заради кризата с Ковид, компанията прекратява производствена дейност за повече от месец. Освен това, подобно на други автомобилни производители, Dacia се сблъсква със сериозен недостиг на полупроводници, което я принуждава да преустанови производството на няколко пъти.

Четиринадесет български компании влизат в тазгодишната класация. Преработвателят на мед и един от водещите световни доставчици на цветни метали - “Аурубис България” АД, е най-добре представилата се българска компания, заемайки 4-то място в класацията, с приходи през 2020 г. в размер на 2,8 милиарда евро. Сред топ 5 български представители се нареждат още “Лукойл Нефтохим Бургас” АД (20-та позиция с приходи за 2020 г. в размер на 1.54 млрд. евро), “Национална електрическа компания” ЕАД (29-та позиция и приходи за 2020 г. в размер на 1.31 млрд. евро), „ЛУКОЙЛ България” ЕООД (40-та позиция и приходи за 2020 г. в размер на 1.10 млрд. евро), “БиЕй Глас България” ЕАД (49-та позиция и приходи за 2020 г. в размер на 938.5 млн. евро).

„За първи път, откакто SeeNews започна да публикува своята класация на най-големите компании в Югоизточна Европа преди петнадесет години, търговците на едро и дребно изпреварват петролния и газов сектор, като заемат лидерски позиции по отношение на общите приходи, печалбата и броя на участниците в класацията. Силното представяне на сектора се дължи на развитието на електронната търговия поради ограниченията за движение на хора, по-лесните онлайн разплащания и разработването на нови финансови възможности. Пандемията от Ковид ускори една тенденция, която вече се наблюдаваше от няколко години“, коментира Невена Кръстева, главен редактор на SeeNews.

От друга страна, комбинираните приходи на петролните и газовите компании в SEE TOP 100 намаляват с една четвърт поради икономическия спад, ниските световни цени и забраните за пътувания, което превръща сектора в най-големия губещ в класацията. Глобалната ориентация към зелена енергия оказва силно влияние и върху стратегиите за развитие на петролните и газовите компании, принуждавайки ги да диверсифицират дейността си.

Въпреки инвестициите от милиони евро в подкрепа на бизнеса, икономиките в региона се свиват с около 6%. В страни, в които туризмът генерира голям дял от брутния вътрешен продукт, икономическото свиване е най-силно изразено, надхвърляйки 15% в Черна гора. Преките чуждестранни инвестиции, основен двигател на растежа в региона, също намаляват рязко.

Пълната SEE TOP 100 класация е налична за сваляне тук.

За медийни запитвания:

Теменуга Димитрова

Специалист „Маркетинг и комуникации“

email: temenuga.dimitrova@seenews.com

 


 

За методологията в SEE TOP 100

SEE TOP 100 класира най-големите компании в Югоизточна Европа по общ приход за фискалната година, приключваща на 31 декември, 2020 г. Цифрите за 2020 г. и сравнителните данни за 2019 г. са получени от годишните неконсолидирани отчети за 2020 г. ​

SEE TOP 100 класацията обхваща нефинансови компании, регистрирани в Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словения. Банките, инвестиционните посредници, застрахователите и инвестиционните тръстове за недвижими имоти (REITs) са изключени от класацията, тъй като общите приходи не са точен показател за тяхното представяне. Съставили сме отделни класации на най-големите 100 банки и застрахователи. Холдинговите компании, от друга страна, са представени в класацията от техните дъщерни дружества. Всички данни са получени от националните търговски регистри, фондови борси, правителства и корпоративни сайтове, индустриални регулатори, локални доставчици на бизнес информация и от самите компании.

Първоначалният набор от компании надхвърля 2,900. Класацията не включва компании, които са отказали или не са предоставили финансови резултати към датата на нейното съставяне.

 

За SeeNews

SeeNews е водещ независим доставчик на бизнес информация в Югоизточна Европа, предоставящ 360-градусова перспектива за региона, за да подпомага бизнесите да взимат информирани решения.

С над 15-годишен опит на пазара, ние сме най-добрата платформа за бизнес информация. Обхващаме 123 индустрии и сектори, 11 страни и над 800,000 компании, предлагайки актуални новини, проницателни коментари и задълбочени пазарни проучвания и анализи чрез нашата интегрирана онлайн платформа, както и изследователски услуги при поискване.

SeeNews е и издателят на TOP 100 SEE – първата и единствена годишна бизнес класация на най-големите компании в Югоизточна Европа.

 

See Top 100.jpg 404 KB SeeNews press release_18.10.2021_Bulgaria.docx 77 KB

 

относно MSL Sofia

MSL, част от Publicis Groupe, e една от най-големите мрежи за PR и интегрирани маркетингови комуникации в света. Агенцията се специализира в създаването на въздействащи PR кампании, за да постигне ефективни резултати за бизнеса и хората. Експертите в MSL са модерни комуникатори, които изграждат брандове и личности на утрешния ден, за да помогне на бизнеса на клиентите да бъде по-въздействащ. Страстта ни за PR развива това, което правим и искаме да постигнем в индустрията.

MSL Sofia е PR силата в Publicis Groupe България, една от водещите и най-големи групи на пазара.

MSL Sofia
бул.България 118, бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България