Изложба „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ представя 100 неизвестни творби на български автори

Изложба „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ представя 100 неизвестни творби на български автори

Представените произведения от първата половина на миналия век повдигат дискусия за авангардните и модернистични движения у нас, и поставят въпрос за развитието на българската история на изкуството

Галерия „Структура“ поставя изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“, която се открива на 30 май и ще бъде изложена до 27 юли 2019 г. Колекцията събира близо 100 неизвестни творби на български автори със значителен принос в историята на изкуството. Произведенията са събирани от колекционера Николай Неделчев през последните пет години и обхващат периода предимно между двете световни войни.

Чрез показването на творби нa малко познати имена в областта на българския модернизъм и авангард, изложбата обръща внимание на един сериозен проблем – в българската история на изкуството все още има бели полета, които трябва да бъдат изследвани. Проектът има радикален характер, тъй като поставя под въпрос начина, по който се възприема българското изкуство след Освобождението.

Анна-Люля Симидова-Праун (1906-2004)
Абстрактна композиция, 1924
Анна-Люля Симидова-Праун (1906-2004)
​Абстрактна композиция, 1924

Събирането на тази колекция е кауза. „Кауза, която ще помогне да се хвърли повече светлина върху процесите в българското изкуство от началото на ХХ-ти век до днес.”, споделя Николай Неделчев, колекционер и изпълнителен директор на Publicis Groupe България, една от най-големите комуникационни групи в страната. – „С тези произведения бих искал да създам културна памет за обществото. Разбирането на модернизма засяга развитието на изкуствата в България като цяло.“

 „С изложбата Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ искаме да поставим въпроси за дискусия в средите на българската история на изкуството. Какъв е характерът на българския модернизъм и авангард, каква е съдбата на художниците, къде са произведенията и защо не ги виждаме в музеите? Тези въпроси засягат както историята на изкуството у нас, така и цялото ни минало, и далеч надхвърлят рамките на естетическото.”, коментира д-р Мария Василева, изкуствовед, куратор и създател на галерия „Структура“.   

Иван Абрашев (1903-1960)
Без заглавие, 1927
Иван Абрашев (1903-1960)
​Без заглавие, 1927

В изложбата са показани произведения на художниците: Иван Абрашев, Николай Абрашев, Анна Балсамаджиева, Никола Благоев, Иван Бояджиев, Николай Дюлгеров, Борис Елисеев, Александър Жендов, Христо Каварналиев, Мирчо Качулев, Кирил Кръстев, Крум Кюлявков, Ламар, Кирил Маричков, Макс Мецгер, Гео Милев, Иван Милев, Иван Ненов, Жорж Папазов, Иван Пенков, Георги Попов – Джон, Боян Райнов, Николай Райнов, Стоян Райнов, Анна-Люля Симидова-Праун, Сирак Скитник, Харалампи Тачев, Дечко Узунов, Мара Учкунова-Аубьок.

Изложбата е придружена от каталог с текстове на проф. Ирина Генова, доц. Борис Данаилов, д-р Биляна Борисова и д-р Мария Василева, и интервю с Николай Неделчев. В изданието за първи път се публикуват биографични данни за някои от авторите.

Анна Балсамаджиева
Майка, 1924
Анна Балсамаджиева
​Майка, 1924

Изложба „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ е поставена от 30 май до 27 юли 2019 г. в Галерия „Структура“, ул. Кузман Шапкарев 9.

Николай Дюлгеров (1901-1982)
Без заглавие [Абстрактна композиция], 1922
Николай Дюлгеров (1901-1982)
​Без заглавие [Абстрактна композиция], 1922
Artworks Titles.docx 53 KB Nikolay Nedelchev Exhibit_Press release.docx 91 KB

 

Publicis Groupe България Събития
относно MSL Sofia

MSL, част от Publicis Groupe, e една от най-големите мрежи за PR и интегрирани маркетингови комуникации в света. Агенцията се специализира в създаването на въздействащи PR кампании, за да постигне ефективни резултати за бизнеса и хората. Експертите в MSL са модерни комуникатори, които изграждат брандове и личности на утрешния ден, за да помогне на бизнеса на клиентите да бъде по-въздействащ. Страстта ни за PR развива това, което правим и искаме да постигнем в индустрията.

MSL Sofia е PR силата в Publicis Groupe България, една от водещите и най-големи групи на пазара.

MSL Sofia
бул.България 118, бизнес център Abacus, ет.5
София 1618, България